Webbutik   


Produktsök 


 
 

FAQ väst

F: Varför har ni så lite reflexer på västen?

S: De flesta motorcyklister kör bara i dagsljus och då blir reflexen grå och bidrar till att du syns mycket sämre i trafiken

F: Jag har normalt storlek L på mina mc kläder. Vilken storlek behöver jag då ha på västen?

S: Då skall du köpa en L väst eftersom alla våra västar är storleksanpassade för att sitta utanför dina mc kläder

F: Jag har tidigare haft en väst som varit tät vilket inneburit att västen förstört Gore Tex funktionen. Hur fungerar era västar?

S: Våra västar är ventilerade och genomsläppliga så att din Gore tex funktion inte skall få nedsatt funktionalitet.

F: Den väst jag använder mig av idag fladdrar så mycket att den successivt av fartvinden öppnar upp blixtlåset, hur fungerar er väst?

S:  Vår väst har ett högkvalitativt blixtlås för det första men kanske viktigare än så är att västen är utförd i stretchmaterial bara för att den inte skall fladdra i fartvinden.

F: Jag ser att ni har ett blått band på västen, varför har ni satt dit det?

S: Vi vill att den som bär vår väst skall få största möjliga uppmärksamhet i trafiken och om det är så att man blir förvillande lik en mc polis på sin hoj kan vi lova att övriga trafikanter tar notis av detta. Detta har vi konstaterat i ett flertal tester och detta konstaterade även MC Nytts journalist som testade den under våren i Stockholmstrafiken, se hans artikel här på hemsidan

F: De västar som finns på marknade saknar lättillgänglig innerficka (för tankkort, plånbok mm) och jag undrar därför om er väst är utrustad med en sådan?

S: Ja, den väst vi tagit fram är faktiskt utrustad med en innerficka i ett vattenskyddat utförande.

F: Den väst jag använder har ett blixtlås som repar lacken på tanken. Vad har ni för lösning på detta?

S: Vår väst har ett klätt och därmed skyddat blixtlås just för att inte repa tanken.

 

FAQ Viltskrämma

Viltskrämman vanliga frågor:

F. Vilka fordon passar Viltskrämman för?
S. Såväl MC som bil. Finns sedan länge i bruk på såväl privatfordon som ambulanser och polisbilar och alla typer av MC. Skall placeras så att fartvinden får fritt flöde genom Viltskrämman.

F. Kan personer /djur inne i/på fordonet höra viltskrämman?
S. Nej, normalt inte, då viltskrämman ska placeras i fronten på fordonet med ljudbilden hörs framåt.Dessutom ohörbar för normalhörande personer.

F. Var ska Viltskrämman placeras på fordonet?
S. Placeras så att fartvinden får fritt flöde genom Viltskrämman. På bil med i grillen och på mc högst upp på framskärmen.

F. Om jag monterar en Viltskrämma, är jag då garanterad att aldrig köra på vilt?
S. Viltskrämman är inget mirakel men har visat sig vara bland de mest effektiva på marknaden vid utförda tester i USA mm. Dock ska man alltid köra med omsorg och fantasi och ha Viltskrämman enbart som en extra säkerhet då den bedöms c:a 90% effektiv. Har också fått många kommentarer från användare som säger sig se färre vilt efter det att de monterat Viltskrämman, speciellt de som kör genom viltrika vägavsnitt.
Viltskrämmans ljudbild får vilt att stanna upp och lystra (lyssna) och då kan man normalt passera.

F. Hur vet jag att Viltskrämman fungerar?
S. Om du tvekar testa den genom att köra bil och hålla ut Viltskrämman (med stora hålen framåt) och kör i minst 60 km/tim. De personer som ännu kan höra syrsor kan då höra den, flera höga toner.Ett annat sätt är att iakta hur djur och viltfågel reagerar då du kör förbi. Notera dock att viss tamboskap, kor och vissa hästar påverkas mindre.

F. Räcker en Viltskrämma per fordon?
S. Ja en räcker. Viltskrämman är försedd med 2 hål vilket alstrar erforderlig ljudbild vid farter över 60km/tim

 

 

FAQ Säkerhetsglas

Frågor och svar GULT SKYDDSGLAS

Fråga: Varför lyser kanten på det gula glaset?
Svar: Den plast vi använder är så kallat ledglas, det gör att ljuset stutsar i plastskivan och medför att kanten skickar ut en ljusstråle.

Fråga: Hur fäster man plastskivan på lyktan?
Svar: Det finns flera sätt att fästa plastskivan dels med kardborrband ( burrelås Norska) sedan finns det speciella fästen till vissa MC Modeller

Fråga: Sitter glaset som fästs med kardborrband i höga farter?
Svar: Vi har kör mer än 2000 mil med glaset fäst med 4 små kardborrband och det sitter fast beroende på att fartvinden pressar glaset mot lyktan.

Fråga: Finns glaset till alla MC modeller?
Svar: Nej vi har tagit fram mallar och pressformar till några BMW GS och LT modeller samt runda lyktor från 95 mm till 200 mm med upp till 15 mm kupning

Fråga: Kommer det att tas fram till andra MC modeller?
Svar: Vårt mål är att ta fram glas till de flesta MC modellerna på sikt eftersom det är komplicerat att göra pressformar till vissa MC modeller.

Fråga: Finns glasen att köpa redan i dag?
Svar: Vart efter som vi får fram nya typer av glas så säljer vi dom till våra testförare, Vi ger inte bort några glas eftersom vi då konkurrerar med dom som skall sälja glasen åt oss i framtiden, dessutom registreras alla som har det gula glaset som testförare för att vi skall kunna kontakta dom om någon ändring skall ske samt att vi skall få deras erfarenheter i retur.

Fråga: Kan glaset ersätta varselvästen i de länder som planerar för att införa väst lag?
Svar: Det går inte att svara på direkt. Men i Norge tittar man just nu på glaset som åtminstone som ett komplement till varselväst användning. Man kan aldrig överdriva synbarheten på en MC

Fråga: Hur mycket ökar synbarheten med det gula glaset.
Svar: Eftersom ögat endast är en lins och vi egentligen ser med hjärnan så har det en stor effekt eftersom den gula färgen retar hjärnan mer än vitt ljus. Vi har mätt upp att det gula ljuset syns mer än dubbelt så långt rakt framifrån och avsevärt bättre åt sidorna.

Fråga: Kan man styra hur ljuset syns åt sidorna?
Svar: Ja, Med hjälp av olika slipningar av kanten så kan vi styra en ljusstråle i den vinkel vi vill ha.

Fråga: Fungerar glaset som stenskottskydd?
Svar: JA absolut

Fråga: Är glasen dyra att köpa direkt från MC SAFE?
Svar: Det beror på hur komplicerad tillverkningen för respektive glas är men det är inte dyrare än ett stenskottsskydd, Och betydligt billigare än ett nytt lyktglas.

Fråga: Är det lagligt att använda glaset på allmän väg i dagsläget?
Svar: Nej det finns en EU regel att inget får finnas framför huvudstrålkastaren. MC SAFE har lämnat in en dispensansökan till Transportstyrelsen om en generell dispens för alla motorcyklar att använda det gula glaset under körning i dagsljus. Vi vet dock att ingen av våra testförare har stoppats eller tvingats att ta bort glaset av polis, snarare tvärt om, polisen är väldigt imponerade av glaset. Polisen i Norge och Sverige har utrustat några av sina hojar med våra glas.

Fråga: Kommer det gula glaset att godkännas av transportstyrelsen?
Svar: Jag skulle bli förvånad om vi inte får dispens att använda glaset i dagsljus. Det finns i dagsläget mängder av forskning som påvisar att olyckor med bilar som krockar med MC och mopeder sker för att bilisten inte upptäckt MCn och mopeden men vi hittar ingen forskning som löser problemet.

Fråga: Kan vi motorcyklister påverka ett positivt beslut?
Svar: Självklart så går det att påverka, framförallt genom att påvisa vikten av att synas.

Fråga: Hur många testförare använder glaset i dagsläget?
Svar: Det finns ca 35st i Sverige och 20 i Norge samt 1 i Finland men antalet ökar successivt
Klarna